Hogyan (ne) olvassál az új évben

pexels-photo-250609

Gondoltál-e egy új olvasási stratégiára, tervre, az új évben? Nem azért kérdezem, hogy esetleg bűntudatot keltsek, hogy nem olvastál eleget eddig, vagy új feladatokat ruházzak rád…

A kérdés egyáltalán nem mellékes, ugyanis ebben az új évben is, akarattal vagy akarat nélkül, tudatosan vagy tudattalanul nagyon sok mindent fogsz elolvasni, akár tervezed ezt akár nem. És ha nem úgy döntesz, hogy te válogatod meg mit fogsz elolvasni, akkor mások fognak választani helyetted.

Az információ mennyisége, amely ebben az évben is eláraszt téged, megszámlálhatatlan és ily módon irányíthatatlan számú kommunikációs csatornán fog rád ömleni. Ha nem alakítasz ki egy bizonyos stratégiát erre nézve is, hogy mit akarsz és mit nem fogsz elolvasni, akkor ez a nemrég megkezdődött új esztendő értékes percei is, óriási mennyiségben fognak eltelni arra, hogy ilyen, sürgető hangzású, kecsegtető címekkel ellátott, kattintáscsalogató (lásd click bait fogalma a keresőben) cikkek rabolják meg értékes idődet. Néha triviális, néha periférikus információkat fogsz elolvasni, és aligha veszed észre, hogy mennyi idődtől fosztottak meg. Egyszerűen, úgy fogsz eljutni decemberig, hogy kapkodod a fejed, és csodálkozni fogsz, hogy hol és mire telt el rengeteg értékes perced, és miért sikerült olyan keveset elolvasnod abból, amit beterveztél, hogy tényleg elfogsz olvasni.

 • “Ne olvass” alapelvek az új 2018-as évre

Ha nem akarod, hogy egy ilyen helyzet kialakuljon, akkor valamilyen fajta tervet kell kialakítanod. Néha van olyan is, hogy a gondolatok negativ megfogalmazása által, egy másfajta tisztaság és rálátás alakul ki, minthogyha ugyanazt pozitiv módon fogalmazták volna meg. Ezért állítottam össze az új évre ezeket a “Ne olvasd alapelveket”, abban a reményben, hogy valakinek esetleg hasznára is lesz…

 • “Ne tedd, hogy nem olvasol könyvet”

Ebben az évben is, az olvasási figyelmed legnagyobb részét, az ún. rövid cikkek fogják kitölteni, mint: blogok, hozzászólások, facebook megjelenések, újságcikkek (akár papírformátum, akár internet), twittek és reklámok. Ezek túlnyomó többsége átmeneti, értéktelen és giccs jellegűek lesznek, de sajnos értékes időpocsékoláshoz vezetnek. Néhány ilyen rövid cikk, kétségtelenül értékes is lehet, de a rövid formátumú információ közlés, soha sem helyettesítheti, a hosszú formátumú írást, amely könyv formájában jelenik meg. A jó könyvek kifejlesztik és bemutatják a nagy ötleteket, érvelési vonalakat, a tájékoztatás, megértés-bővítés terén, a rövid forma erre egyszerűen képtelen. A könyvolvasás elhanyagolása lehetővé teszi a figyelem, a mély gondolkodás és a visszatükröződő képességek torzulását.

 • Ne hagyd figyelmen kívül a Könyv olvasását.

Isten írt egy Könyvet kiválasztott emberei által. Ebben vannak az örök élet szavai (János ev. 6:68). A nap kezdetén és a végén, ez az egyetlen Könyv, amit el kell olvasnod, amit figyelembe kell venned.  Mert ez a Könyv: “nem üres beszéd ez a számotokra, hanem ez jelenti számotokra az életet: általa élhettek hosszú ideig” 5.Móz. 32,47. Folytonosan tekints erre a könyvre. Ne hagyd figyelmi körödön kívülre, vagy porosodni, ne szűnj meg olvasni a Könyvet, újra és újra olvasd. Érdemes Bibliaolvasó kalauzt követned, mert az már önmagában egy stratégiai fonal a Könyv olvasására. Van úgy is, hogy ugyanaz az a rész, más és más alkalommal, újabb és újabb gondolatokat rejteget számodra, amely által Isten üzenni akar neked. Ha alaposan megnézed, nagyobb dicsőséget fogsz látni, több reményt kapsz, végül több örömet érzel, a Könyv olvasása által, mint bármely más könyv által, amelyet ebben az évben el fogsz olvasni.

 • Ne olvass úgy, mint bizonyos személyiségek

Theodore Roosevelt, az Egyesült Államok egykori elnöke naponta olvasott egy könyvet, reggeli előtt, és gyakran többet is naponta. Hogyan tudta ezt megtenni? Nincs rá magyarázat. Különleges személyiség volt. Charles Spurgeon is, hetente 6 könyvet olvasott egyszerre – ugyanazon időszakban, miközben egy mega-gyülekezetet vezetett, több tucat szervezetet felügyelt, 500 levelet írt hetente, és ugyanazon a héten akár tízszer is prédikált. És ezek a férfiak úgy élték le életüket, a legtöbb technológiai segédeszköz, kütyü nélkül, amelyeket mi a termelékenység szempontjából alapvetőnek tartunk, és amelyek nélkül el sem tudnánk képzelni életünket.

Tekintsünk ezekre a személyiségekre csodálattal, de ne tekintsük őket olvasási modelleknek. Hacsak nem vagy az emberiség top 1%-ában esetleg, egyébként nem tudnád tartani ezt a ritmust, és életednek más aspektusai súlyosan elhanyagoltak lennének. Ismerd meg magad és állítsd be az olvasási céljaidat. Ne próbálj az lenni, aki nem vagy.

 • Ne olvass túl gyorsan.

Emlékszel, gyermekkorodban, amikor édesanyád azt mondta, hogy “lassan egyél és rágd meg az ételt”? A rágás nagyon fontos a jó emésztés szempontjából. Ugyanez az elv érvényes az olvasásra. Az információ túlterhelése mindannyiunkat arra késztet, hogy túl gyorsan emésszünk meg szavakat. Lassíts le és rágd meg az ételedet, ugyanígy a könyvedet is amit olvasol.

 • Ne olvass túl sokat.

Ha a túl gyors evés problémát jelent, akkor az is egy probléma, ha valaki túl sokat eszik. Most, statisztikailag, túl sok könyv olvasása nem jelentene problémát a legtöbb ember számára. De minden olyan cikk, blog, szociális média, e-mail vagy szöveg, amelyek az olvasási figyelmünkért versengenek, túl sok olvasást jelentenek a legtöbbünk számára. “Ha túl sok rothadt ételt, pld. csipszet eszünk, nem lesz étvágyunk tápláló táplálékhoz”. És ha túl sokat “táplálkozunk”, általában csökkenti azt a képességünket, hogy élvezzük azt, amit eszünk. Az olvasás nem egy mennyiségi verseny. Az olvasás a lelki táplálkozás kérdése. Van amiből elég, van amiből a túl sok is káros hatással van.

 • Néha, ne olvass egyáltalán.

Mindannyiunknak  némelykor el kell hagynia az írott szavak világát, és kell “egyet sétálnunk a körülöttünk lévő világ élő könyvtárában”. Meg kell néznünk és érintenünk bizonyos dolgokat és gondolkodnunk kell ezen, hallgatnunk kell máskor és csodálkoznunk kell. Meg kell szagolnunk bizonyos dolgokat, és rá kell csodálkozzunk itt is Isten csodálatos teremtésére, aki az orrunkat is megtervezte és megteremtette. Érezni a természetet, és hagyva, hogy a nap, a szél és az eső megmossa az arcunkat. És szóba állni valódi emberekkel, és szeretni őket. Minden ember egy gazdag, összetett életstílus, amit Isten adott nekünk tanulmányozni és megismerni.

 • Ne olvass másokért, hogy mások kedvébe járj 

Ne válassz olyan könyveket, vagy állíts be olyan olvasási célokat, hogy valaki más jóváhagyását, tetszését elnyerd, mint egy ilyen erőfitogtató izompacsirta bemutatón, vagy csak azért, hogy bizonyos tiszteletre méltónak tűnj fel. Az olvasás a mások  kedvéért rossz irányba fog vezetni, és elszívja az olvasás örömeit. Ez a fajta olvasás nem a hitről szól, ezért nem kedveli Isten sem: “Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt…“(Zsidók 11: 6), vagy olvasd el mit jelent a bölcsesség és a megértés: “Mennyivel jobb bölcsességet szerezni, mint aranyat, és értelmet szerezni, mint színezüstöt!” (Példabeszédek 16:16) vagy az öröm kedvéért: “Intelmeidet kaptam örökségül örökre, azok örvendeztetik szívemet.” (Zsoltárok 119: 111)! Olvass, hogy a szívedet a szeretet és az Isten iránti vágyódás égesse meg, hassa át.

 • Ne olvass csak a szűk (professzionális) érdekedben.

Másrészről, figyelj arra, amit mások olvasnak – nem azért, hogy lenyűgözd őket, hanem azért mert érdekelnek téged. Mi érdekli a házastársadat? A gyermeked mit olvas? A barátod? A lelkipásztorod? A munkatársad? Olvassál valamit amit ők is olvasnak. Van egy dicsőséges és csodálatos világ a saját ismereteink és szakmai érdeklődésünk kis körén kívül is. Fedezd fel! Olvass el egy könyvet vagy átgondolt cikket, amely segít neked abban, hogy többet láthassál, mint most. Egy alázatos elme tudja, milyen kicsi és korlátozott.

 • Ne olvass unalmas könyvet – hacsak nem kötelező.

Bár jó megpróbálni bővíteni érdeklődésedet, hogyha harmadik féltől, vagy félúton szereztél egy könyvet, és csak nem találod a helyét a tudásodban, vagy mert rosszul íródott, lépj tovább, dobd le, add oda másnak ajándékba, akit talán érdekel. Keveset tudunk tanulni, amikor az olvasás unalmas.

 • De ne felejts el elolvasni nehéz könyveket.

Az “unalmas” nem ugyanaz, mint a “nehéz”. Egyes könyvek aranybányák, amelyek megkövetelik a kemény munkát “kiásni” őket. Keveset tanulunk, amikor az olvasás unalmas, de tudunk sokat tanulni, ha ásni szükséges, hogy felfedezzük  az “aranyat”. Ha a hiteles források azt mondják neked, hogy egy bánya aranyat visel, akkor ott biztosan van “arany”.

 • Ne olvass olyan anyagokat, amelyek elszívják, elviszik a reménységedet.

Olvass főleg, olyan cikkeket, könyveket, tanulmányokat és anyagokat, melyek erősítik a hitedet, növelik a reménységedet,  és növelik az Isten iránti szeretetedet.
Ha ez a módja, hogy elkerüld, hogy negatívan befolyásoljanak, olyan anyagok, amelyek “leszívják” lelki energiáidat, amikor elolvasod őket, a szükségtelenül szkeptikus, cinikus vagy reménytelen fikciók vagy kitalált anyagok, ne olvasd el őket. Épülsz belőle ? Ha a válasz igen, akkor érdemes elolvasnod, ha a válaszod nem, akkor dobd a fenébe. Leginkább azért olvass, hogy erősítsd a hitedet, növeld a reményedet, növeld Isten iránti szeretetedet.

 • Nem utolsósorban növeld “nem olvasási készségeidet”.

Amit olvasol, az fog alakítani téged, az fogja gondolataidat is meghatározni. Az vagy amit olvasol. És nem csak a gondolataidat fogja alakítani, hanem azt is, hogy mit mondasz. Az életed rövid, ez az új esztendő is, az a 365 nap, amit Istentől kaptál ajándékba újonnan, hamar eltelik. Csak viszonylag kis időt tölthetsz olvasással egész emberi életedben. El kell hagynod azt a fajta gondolkozást, hogy elolvashatsz sokkal többet, mint amit valaha is el tudnál olvasni. Szóval, készülj tudatosan ebben az évben, hogy növeld a készségedet, hogy mit olvasol és mit nem olvasol el. Válogass, cenzúrázz, a magad érdekében, hosszútávon abszolút megéri. Ne fecséreld hasztalan dolgok elolvasására idődet. “A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.” 2.Tim 3,16-17

Jon Bloom

 

 

Nyugodtan leirhatod véleményedet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s